Reglement

Toyota klasse

TECHNISCH REGLEMENT:

CHASSIS: Alle Formule wagens worden toegelaten, mits het chassis uit ijzer of aluminium vervaardigd is. Een koolstof chassis is niet toegestaan. Alle auto’s moeten een chassis hebben dat uit één geheel bestaat met maar 1 zit plaats in een open cockpit. Alle carrosserie delen moeten zich binnen de voor- en achterbanden bevinden.

ROLBEUGEL: Voor en achter de coureur moet een rolbeugel aanwezig zijn. De afstand tussen de helm en de lat moet nu minimaal 5cm. zijn. Als de coureur in de auto zit met de gordel vast en de helm op wordt een lat op de over de rolbeugels gelegd.

VEILIGHEIDS GORDEL: Een 5 of 6 punt gordel is verplicht, hierbij moet ook een nekband gedragen worden

VERSTEVIGING: Tussen de voor en achter wielen mag men een kast bouwen van polyester of aluminium om voorkomen dat men elkaar tussen de wielen kan rijden. (Deze moeten 10 cm gemeten van de achterwielen naar binnen liggen) De bodemplaat mag van aluminium of hout zijn gemaakt.

BRANDBLUSSER: Er dient een volle goedgekeurde brandblusser van 5 kg bij de auto in het rennerskwartier aanwezig te zijn. In Posterholt is dit verplicht, (in de auto niet) In Venray (ook verplicht in de auto) In Lelystad (in de auto niet verplicht)

SPIEGELS: Er moeten 2 buitenspiegels aanwezig zijn.

ACHTERLICHT: Er moet een rood led achterlicht gemonteerd worden die men onder het rijden bij regen of slecht zicht aan kan zetten.

GLAS: In of aan de auto mag geen glas aanwezig zijn, met uitzondering van de buiten spiegels.

ACCU: Alle accu’s zijn toegestaan.

MASSA SCHAKELAAR: Een massa schakelaar is verplicht deze moet de coureur met aangetrokken gordels uit kunnen schakelen. Ook moet deze voor een helper of andere buiten staander bedienbaar zijn.

REMMEN: Er moet een gescheiden rem systeem aanwezig zijn. Hierbij moeten de voor en achter remmen apart kunnen worden ingesteld.

DIFFERENTIEEL: Alle differentieels zijn toegestaan.

VERSNELLINGSBAK: Alle hand geschakelde versnellingbakken zijn toegestaan. Deze moet ontlucht worden in een pot met een minimale inhoud van 0,2 liter.

AANDRIJVING: De auto moet aan de achterwielen aangedreven worden. Ketting of riem aandrijving wordt niet toegestaan.

WIEL OPHANGING: Veren en wiel ophanging zijn vrij. Schokdempers zijn ook vrij, mits deze niet elektronisch geregeld worden. Ze mogen ook niet vanuit de bestuurdersstoel elektronisch of mechanisch versteld kunnen worden.

BRANDSTOF: Er mag met benzine worden gereden die normaal aan benzine station te koop is. Race benzine of benzine toevoegingen zijn niet toegestaan.

BRANDSTOF TANK: De brandstof tank moet zodanig gemonteerd en uitgerust zijn dat in elke positie van de auto de tank nooit leeg kan lopen.

BANDEN SLICKS: Alleen Bridgestone banden zijn toegestaan. Alle slicks hebben een eigen serie nummer dit nummer moet men doorgeven bij aankoop van de slicks. De slicks moeten minimaal nog 1 millimeter profiel hebben bij aanvang van de wedstrijd. Men mag 2 sets nieuwe en 2 sets gebruikte slicks per jaar gebruiken.

REGENBANDEN: Regenbanden moeten ook van het merk Bridgestone zijn. De regenbanden moeten minimaal 2 millimeter profiel hebben bij aanvang van de wedstrijd. Opgesneden banden (Intermedieëts) zijn niet toegestaan.

ALGEMEEN: Middelen die ervoor zorgen dat de banden zachter worden zoals banden verzachter of en banden opwarmers  mogen Niet worden gebruikt.

GEWICHT: De auto moet minimaal 430kg. wegen. De auto wordt compleet gewogen met een lege brandstoftank en zonder coureur.

TECHNISCH REGLEMENT MET BETREKKING OP DE MOTOR:

MOTOR: Er worden alleen auto’s met Toyota motoren toegelaten. We hebben het dan over een 1600cc 16v 4A-GE motor, andere motoren zijn niet toegestaan. De motor en cilinderkop moeten geheel standaard blijven, inlaat poorten en kleppen evenals de uitlaat poorten en kleppen mogen niet bewerkt worden. De inlaat poorten mogen wel aangepast worden op het inlaat spruitstuk dit wordt vermeld bij 2.3. De cilinderkop en het onderblok mogen gevlakt worden,  tot een totaal van 1mm. Dus als er van de cilinderkop 0.5mm afgevlakt is mag er van het onderblok nog maar 0.5mm. afgevlakt worden. De originele hoogte van de cilinderkop is 116mm. De zuigers mogen niet boven het blok uitkomen. Turbo motoren zijn niet toegestaan.

ZUIGERS: Er mogen overmaat zuigers gebruikt worden met een overmaat van 0.5mm of 1.0mm deze moeten standaard zijn (dus geen race of speciale zuigers).

NOKKENASSEN EN DISTRIBUTIE: De nokkenassen moeten origineel en standaard zijn. Nokkenas tandwielen moeten origineel en standaard zijn, dit geld ook voor het krukas tandwiel. Alle tekens en markeringen van de distributie moeten standaard en origineel zijn. De bevestiging en de positie van de spanrol mag niet veranderd worden.

BRANDSTOF SYSTEEM: Het injectie systeem moet compleet verwijderd worden. Hiervoor moeten er twee dubbele carburateurs gemonteerd worden met een maximale gasklep maat van 45mm. De volgende carburateurs mogen worden gemonteerd: Weber. Solex. Dellorto. Mikuni. De benzine pomp is vrij.

INLAATSPRUITSTUK: Het mag bewerkt of gepolijst worden om het inlaat spruitstuk goed passend te krijgen op de cilinderkop. Er mag bij de cilinderkop in de inlaat poorten tot 10mm diep materiaal weg gehaald worden. Dit is alleen bedoeld om het verloop van het inlaat spruitstuk naar de cilinderkop vloeiend te laten verlopen. Het is ook toegestaan om de kant die tegen de cilinderkop gemonteerd wordt bij het inlaat spruitstuk schuin te maken, zodat de carburateurs onder een bepaalde hoek ten op zichtte van de cilinderkop kunnen worden gemonteerd. De langste kant moet min. 7 cm en max. 8,5 cm zijn. En de opvulling tussen spruitstuk en carburateurs mag max. 10 mm zijn.

UITLAAT: Uitlaat spruitstuk is vrij. Er moet een uitlaat demper gemonteerd zijn van HGS goedgekeurd voor de Formule Toyota. De db-waarde wordt door de organisator vast gelegd. Over de manier waarop en deze db-waarde gemeten word  beslist de organisator.

LUCHT FILTER: Alle lucht filters en airboxxen zijn toegestaan het is verplicht er een gemonteerd te hebben.

SMERING: Een Dry-sump systeem is toegestaan. De motor moet voorzien zijn van een ontluchting die aangesloten dient te worden op een pot met een minimale inhoud van 1ltr. Deze mag niet het zelfde zijn als die van het koel systeem.

KOELSYSTEEM: Het koelsysteem moet gevuld zijn met water, koelvloeistof, antivries of andere toevoegingen zijn niet toegestaan. De overloop van het koelsysteem moet aangesloten zijn op pot met een minimale inhoud van 1ltr. Deze pot mag niet dezelfde zijn als die van het smeersysteem.

BALANCEREN:Alle bewegende delen die zich in of aan de motor bevinden mogen uitgebalanceerd worden.

KOPPELING: De drukgroep moet standaard en origineel van Toyota zijn. De koppelingsplaat is vrij. Het vliegwiel moet origineel van Toyota zijn. Het vliegwiel mag wel lichter gemaakt worden tot een minimaal gewicht van 4.5kg. Vliegwielen en drukgroepen uit lichtmetaal of die niet origineel van Toyota zijn worden niet toegestaan.

ONTSTEKING: Alle mechanische of elektronische ontstekingen zijn toegestaan. Computer gestuurde ontstekingen zijn niet toegestaan. De signaal gever moet in de ontsteking blijven. Er mag maar 1 bobine gebruikt worden. Een functionerende toerental begrenzer is verplicht (Micro-Dynamics type RL 3). De toerental begrenzer wordt door de Formule Toyota club ingesteld en verzegeld op een toerental van 7800 omwentelingen per minuut.

TRANSPONDER: Er dient een transponder gemonteerd te worden 80 cm vanaf voorkant neus.

STARTMOTOR: Er dient een startmotor gemonteerd te zijn, die ten alle tijden functioneert.

WEDSTRIJD REGLEMENT:

STARTOPSTELLING: De startopstelling van de eerste wedstrijddag van het nieuwe seizoen wordt aan de hand van het gemiddelde behaalde punten van het vorige seizoen berekent. Coureurs die nog geen punten gehaald hebben en dus nieuw zijn starten achter aan. Het punt gemiddelde van de 1e wedstrijddag worden gebruikt voor de startopstelling van de 2e wedstrijddag. Bij de 3e wedstrijddag worden de punten van wedstrijddag 1 & 2 bij elkaar op geteld hier word het gemiddelde van berekend, wat weer de startopstelling van de 3e wedstrijddag bepaalt, dit blijft zich herhalen tot en met de laatste wedstrijddag van het seizoen. De coureur met het hoogste gemiddelde aan punten start achter aan. Coureurs met een daglicentie starten achteraan. Een weekend wedstrijd telt als 2 wedstrijddagen. Bij bijzondere wedstrijden zoals Grand-Prix, World Cup of EK blijft de startopstelling ongewijzigd.

DE START: De auto’s worden opgesteld zoals bij een formule 1 wedstrijd. Hierna volgt 1 opwarm ronde (in Posterholt zijn dat er meestal 2) Als een coureur te laat is voor de opwarm ronde moet deze achteraan starten. Na de opwarm ronde moet iedere coureur op zijn originele start plaats gaan staan. Hierna volgt een stil staande start. Iedere coureur is verplicht de aanwijzingen van de startopsteller of starter op te volgen. Als de wedstrijd wordt afgebroken voordat er ? van het aantal te rijden ronden zijn verreden volgt er een herstart. (hier gaat geen opwarm ronde aan vooraf).

GEBREKEN TIJDENS WEDSTRIJD: Als tijdens de wedstrijd ernstige gebreken geconstateerd worden door de personen die op het middenveld staan wordt de auto eruit gehaald. Bijvoorbeeld ernstig motor of versnellingsbak geluid, neus los of eraf. (coureur dient bij een probleem aan de binnenzijde van de baan te rijden) 

VLAGSIGNALEN:
1. Ongezwenkte gele vlag : Voorzichtig rijden het circuit is plaatselijk geblokkeerd.
2. Gezwenkte gele vlag : Voorzichtig rijden het circuit is plaatselijk geblokkeerd vanaf dit punt mag er niet ingehaald worden tot men de blokkade gepasseerd is.
3. Blauwe vlag : Er komt een snellere deelnemer aan je moet dan lijn houden. Op en neer bewegend is lijn houden.
4. Zwarte vlag : Diskwalificatie, je moet meteen de baan verlaten.
5. Rode vlag : Wedstrijd wordt stopt gelegd of de manche is afgelopen.
6. Gele vlag met rode streep: Olie op de baan.
7. Witte vlag: 1 ronde na neutralisatie (herstart)
8. Zwart-wit geblokt: Einde van de manche

KEURINGEN EN CONTROLE:

KEURING: Iedere auto wordt elke wedstrijddag gekeurd op veiligheidspunten. Bij aangetroffen gebreken krijgt men te horen of het die zelfde dag of voor de volgende wedstrijd het probleem opgelost moet hebben. (dit wordt genoteerd in het logboek). Als er nieuwe banden onder de auto gemonteerd zijn dient men dat te melden zodat het serie nummer genoteerd kan worden (zie ook banden)

COUREUR: Bij de keuring dient de coureur of iemand van het technisch team aanwezig te zijn.

CONTROLE: Bij protest kunnen div. delen verzegeld worden, die alleen bij aanwezigheid van de technische commissie verbroken mogen worden.

PROTEST: 4 actieve coureurs kunnen samen een protest in dienen tegen 1 actieve coureur. Een ieder van die 4 coureur moet in dat geval € 100 betalen.  Er wordt dan met de desbetreffende coureur een afspraak gemaakt over de plaats en datum wanneer de controle plaats vind. Wordt de motor goed bevonden dan ontvangt de coureur €320 als vergoeding om de motor opnieuw op te bouwen. De €80 die over blijven zijn voor de keurmeesters. Wordt de motor niet goed bevonden dan krijgen de coureurs die het geld ingelegd hebben weer terug. De Keurmeesters ontvangen den € 80 uit de pot van het prijzengeld.

STRAFFEN: In gevallen dat de regels in dit reglement overtreden worden, zal er een straf uitgesproken worden door de straffen commissie. De straffen commissie komt dan met alle actieve leden bij elkaar die dan samen de hoogte van de eventuele straf gaan bespreken.
A: Als er sprake is van een kleine reglementaire overtreding kunnen de volgende straffen toegekend worden.
1: De gewonnen beker moet terug gegeven worden.
2: Het prijzengeld moet terug gegeven worden.
3: De behaalde punten worden geheel of gedeeltelijk ingetrokken.

B: Als er sprake is van een grote reglementaire overtreding kunnen de straffen die onder punt A vallen. Als extra kan daar bij komen.
1: De deelnemer kan het recht ontzegd worden om prijzengeld te ontvangen uit de pot van de Formule Toyota club. Alle straffen hebben betrekking op of over de wedstrijddag waarin de overtreding heeft plaats gevonden. De keuring commissie kan zonder protest van andere coureurs het volgende controleren.
1: Nokkenassen, distributie en timing.
2: Controleren van alle merk tekens.
3: Inlaat- en uitlaat poorten controleren op eventuele bewerking.
4: Ontsteking en toerental begrenzer.
5: Carburateurs.
6: Uitlaat demper.

PUNTENTELLING EN VERDELING:

PUNTENTELLING: Alle behaalde punten tellen mee voor het kampioenschap. Wedstrijden die niet volgens de normale startopstellingen gereden worden tellen niet mee voor het kampioenschap.

PUNTENVERDELING: De punten worden per baan geteld. Alle punten van de banen samen worden geteld voor het kampioenschap van de Formule Toyota.

1e plaats 12 punten                          7e plaats  6 punten
2e plaats 11 punten                          8e plaats  5 punten
3e plaats 10 punten                          9e plaats  4 punten
4e plaats   9 punten                        10e plaats  3 punten
5e plaats   8 punten                        11e plaats  2 punten
6e plaats   7 punten                        12e plaats  1 punt

VERDELING VAN PRIJZENGELD: De verdeling van het prijzengeld is als volgt. (minstens 10 auto’s aan de start) Dan krijgt men het volle prijzengeld van VENRAY EN POSTERHOLT. Prijzengeld krijgt de coureur als er ten minste 50% van de gereden wedstrijden op die baan is gereden.  Het kan dat er minder prijzengeld uitbetaald wordt. Dit kan als er te weinig auto’s aan de start komen. Dit wordt bepaald door de wedstrijdleider.